Főoldal   EU 0.3 szoláriumcsövek   Szolárium szabályzás   Használt szoláriumok   Kapcsolat
 
szoláriumcső
 
Az Európai Unió új szabályozást vezetett be a szoláriumok üzemeltetésével kapcsolatban, aminek a betartását Magyarországon a MKEH Piacfelügyeleti Hatóság ellenőrzi. A szabályozás célja, hogy csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal csökkenjen a leégés kockázata. A rendelet szerint a szolárium gépek UV-fény kibocsátását maximalizálták. A szolárium készülékek UV-teljesítménye maximum 0.3 W/m2 lehet, ami megfelel nyáron, az egyenlítőnél, délben mért sugárzás erősségének.
 

MI A TENNIVALÓ, HOGY MEGFELELJÜNK A SZABÁLYZÁSNAK?

MILYEN BARNULÁSI EREDMÉNYRE SZÁMÍTHATUNK?

 
Fórum a szolizásról, ITT!
 

MI A TENNIVALÓ, HOGY MEGFELELJÜNK A SZABÁLYZÁSNAK?

Az üzemeltetők csőcserével tudják elérni az előírt 0.3 W/m2 maximális értéket.

Ez a tulajdonság a szoláriumgépre (nem csak egyedül a csőre) jellemző tulajdonság, ami azt jelenti, hogy a 0,3 W/m2 teljesítményt az adott gépbe behelyezett megfelelő szoláriumcső használatával lehet elérni. Különböző szoláriumgépek esetén a megfelelő szoláriumcső, melynek használatával elérhető a maximum 0,3 W/m2 teljesítmény, különböző típusú lehet. Vannak olyan szoláriumok, melyek esetében az arcbarnítók működésén is módosítani kell. Fontos tudni, hogy a szabályzásnak a Magyarországon ezidáig használt szoláriumcsövek 99%-a még az összes üzemóra letelte után sem felel meg. Ennek oka, hogy a szabályzásban előírt maximális UV-teljesítményt a mérőműszer súlyozottan méri, az UV-B kibocsátást többszörösen számolja. A jelenleg használatban lévő szoláriumcsövek UV-teljesítménye a mérések alapján Magyarországon, a 0,3 W/m2 érték többszöröse.

Az elmúlt években egyre csak nőtt a szoláriumcsövek UV-B kibocsátása. Ennek a következménye az lett, hogy a vendégek egyre rövidebb időt tudtak a szoláriumban eltölteni, sőt voltak, akik már egyáltalán nem tudtak szoláriumot használni emiatt. A csövek erősségének növekedésével egyre csökkent a vendégek szoláriumozási ideje, de a szolárium üzemeltetők nem tudták ezzel párhuzamosan a szolgáltatás árát is emelni, ezért a végeredmény az lett, hogy mára egyre kevesebb vendég szoláriumozik, egyre rövidebb időt, változatlan árért. Az új EU03-as szoláriumcsövek használatával nem csupán az Európai Unió előírásainak teszünk eleget, de a szoláriumozó vendégek elvárásainak is maradéktalanul megfelelhetünk. Az EU több országában már évek óta él ez a szabályzás, így már hosszú ideje használják az euronorm szoláriumcsöveket. A szerencsénk az, hogy ma már a gyártók kiváló minőségű és hatékony EU0,3-as szoláriumcsöveket készítenek, az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

VISSZA a lap tetejére

 

MILYEN BARNULÁSI EREDMÉNYRE SZÁMÍTHATUNK a Bermuda Gold EU0,3 csöveket használva?

Az Ergoline cég saját szoláriumcső márkája, a Bermuda Gold kínálatában megtalálhatók az új generációs, az EU03-as szabályzásnak megfelelő szoláriumcsövek. Többféle EU03-as Bermuda Gold szoláriumcső létezik, a különböző szolárium készülékekhez.

A tapasztalataink az euronorm Bermuda Gold szoláriumcsőről, a saját stúdiónkban való használat alapján:

1. A barnulás hatékonysága:
ugyanolyan hatékony, mint az eddig használt szoláriumcsövek és ugyanolyan érzet szoláriumozni, mint az eddig használt szoláriumcsöveket használva.

2. A barnulási idő:
az átlagos szoláriumozási idő 9 - 15 perc a mi üzletünk vendégei körében, ez nem változott az eddig használt szoláriumcsövekhez képest. Többen jártak 6 percre szoláriumozni a régi csöveket használva, most azok a vendégek általában 9 percre járnak. Akik eddig 12 percre jártak, azok vagy ugyanannyira vagy 15 percre (+ 1 egység) fekszenek be a szoláriumba. A 15 percnél hosszabb időt szoláriumozó vendégek száma a mi üzletünkben nem általános. Vannak, akik 18 vagy 21 percre fekszenek be a szoliba, de csak kevesen. Fontos tapasztalatunk, hogy nem azért növelik meg az időt, mert nem elegendő számukra a barnuláshoz, hanem több időre is képesek befeküdni, mivel nem égnek le, csak barnulnak és így megjelent az igény, hogy még barnábbak szeretnének lenni.

3. A barnulás tartóssága:
a vendégek arról számolnak be, hogy az elért barnaság tartósabb, mint eddig volt.

4. A barnulási idő meghatározása:
a kezdő szoláriumozók először 6-8 percet használják, majd az elkövetkező alkalmak során az érzékeny bőrűek (2-es,3-as bőrtípus) 2 perces egységenként, míg a természetes kreol bőrűek (4-es bőrtípus) 4 perces egységenként emelik a szoláriumozási időt.

5. A bőr reakciója:
a vendégek elmondása alapján egyáltalán nem ég meg a bőrük, csak barnul. Természetesen a túlzó mértékű szoláriumozási idő megválasztása esetén ezeket a csöveket használva is le lehetne égni.

6. Érzékeny bőrű vendégeink elmondták:
az eddigi szoláriumcsöveket használva szinte mindig megpirult a bőrük, a szoláriumozást gyakran csak 3-5 perc szoláriumozási idővel tudták kezdeni, 2 percenként emelve az időt sem tudtak 8-9 percnél (sokan 6 percnél) több időt szoláriumozni, mert már megégtek volna. Csak kis mértékben barnultak le, a megszerzett színüket hamar elvesztették. Gyakran említették, hogy a szoláriumozás után a bőrük nagyon kiszáradt. Az új EU0,3-as Bermuda Gold szoláriumcsövet használva, az érzékeny bőrű vendégek elmondták, hogy leégés nélkül tudnak lebarnulni. A szoláriumozás után nem szárad ki a bőrük. Barnább színt tudnak elérni, mint az eddig használt szoláriumcsövekkel és az elért barnaság hosszabb ideig marad meg.

7. A rendszeresen szoláriumozó, már barna, nem érzékeny bőrű, vendégeink véleménye:
azt emelték ki, hogy egyáltalán nincs bőrpír, csak barnulás. Abban is látnak különbséget, hogy a barnaság maga más, ők úgy írták le, olyan barnák lettek, mint aki most jött a nyaralásból. Ők is kiemelték, hogy ez a barnaság nem múlik olyan gyorsan el. Elmondták, hogy ugyanannyi időre vagy egy egységgel többre mennek szoláriumozni (1 egység a fekvő szoláriumban= 4 perc, egy egység az álló szoláriumban = 5 perc).

8. A mi véleményünk:
mi azt tapasztaltuk, hogy a vendégeink 100%-san elégedettek az új euronorm Bermuda Gold szoláriumcsövel.

VISSZA a lap tetejére

 
www.szolariuminfo.hu